Braai aneb jak vypadá jihoafrická grilovačka

Braai. Netušíte o co jde? Ale když to přiznáte rodilému jihoafričanovi, tak je vaše přátelství na bodu mrazu. Ba co hůř. Když ten jejich braai nazvete barbecue, tak jste zajisté o přátelství přišli. Aby se tomu nestalo, připravili jsme si pro vás tento článek, kde vám vysvětlíme, co je to braai, proč je pro jihoafričany tak důležitý a proč byste si braai nikdy neměli splést s barbecue.

Co je braai?

Braai, tedy jihoafrická grilovačka, to není jen způsob vaření, ale také kulturní a společenský rituál, který je pro Jihoafrickou republiku tak typický a oblíbený. Pro mnoho jihoafričanů je braai více než jen metoda grilování masa, je to způsob života, který spojuje rodiny, přátele, komunity, lidi různých generací a sociálních skupin. Braai je často spojen s volným časem, rodinnými oslavami, sportovními událostmi a přátelskými setkáními. Je to takový národní sport. 

Samotné slovo "braai" pochází z holandského slova "braden", což znamená "upéct". 

V Jižní Africe je braai často považován za lék na všechny problémy a stresy. Pro mnohé je grilovačka příležitostí k relaxaci, odpočinku a sdílení s přáteli a rodinou. Zároveň je pohled do ohně považován za nejlepšího přírodního léčitele. 

Jak se připravuje braai?

Výběr místa a příprava ohně

Braai je tradičně připravován na otevřeném ohni, ať už venku na zahradě, na terase, na pláži nebo v přírodě. Místo pro ohniště je vybráno a připraveno tak, aby poskytovalo optimální podmínky pro grilování. Zároveň je potřeba mít také dostatek kvalitního dřeva, na roztopení ohně postačí dřevo méně kvalitní, ale na samotný proces grilování masa je potřeba mít v zásobě kvalitní kusy dřeva. Každé dřevo má trochu jiné vlastnosti, tak se během braaie často dřevo mění a je umění každého hostitele založit a udržet ten správný oheň. Například kameeldoring (velbloudí trn) hoří pomalu, jsou z něj uhlíky, které poskytují dlouho teplo, zatímco wingerd (vinné dřevo) hoří velmi rychle a nedává dobré uhlíky, ale je skvělé pro dodání vůně a chuti.

I když se hosté často scházejí u ohně, povídají si a baví se, je jen výhradní právo hostitele se starat o oheň a grill. Existuje běžné rčení: "Jy krap nie aan 'n ander man se vuur nie", což znamená "Nezahrávej si s ohněm jiného člověka!

Teď už tedy víte, že pokud byste chtěli grilovat na plynových grilech, nemůžete tento proces nazvat braaiem ale naopak barbecue (BBQ). Braai je vždy pouze a jenom na ohni. A taky víte, že byste se neměli jihoafričanovi snažit radit a pomáhat s ohněm. 

Výběr masa a pokrmů na gril

Jako každé grilování, tak i braai začíná výběrem kvalitního masa. V Jihoafrické republice je populární hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí, springbok, antilopy, kudu, mořské plody a v neposlední řadě velmi oblíbená jihoafrická farmářská klobása boerewors

Maso je marinováno směsí koření, které často zahrnuje tradiční jihoafrické koření jako je koriandr, kurkuma a paprika. Každá jihoafrická domácnost má ale svůj vlastní "tajný recept" na marinádu, který jen tak někomu nesděluje a dědí se z generace na generaci. 

Kromě masa je typickým pokrmem připravovaným na ohni braaibroodjie, neboli "braai chléb". Je to něco jako opečený sendvič, ale mnohem lepší, protože vše chutná lépe, když se dělá na ohni! Braaibroodjie je vyrobené ze dvou plátků bílého chleba namazaného máslem, plněných rajčaty, sýrem, cibulí a chutney. Jihoafričané rádi říkají, že žena je připravena se vdávat teprve až je schopna připravit dobré braaibroodjie. Druhá věc je, že se musí braaibroodjie opatrně a dobře opéct, hlavně nespálit. A to je zase v rukou muže. 

Jihoafričani se také po hlavním chodu rádi odmění dezertem, například typickým melktertem nebo Malva pudingem. 

No a čím to všechno spláchnout? Nejoblíbenější jsou místní jihoafrická vína a piva, nebo brandy a cola, whiskey a voda. Samozřejmostí je sklenice plná ledu. Nikdy nenalévejte jihoafričanovi drink bez ledu, mohl by to brát jako urážku.

Grilováčka a titul Braaimaster

Jak už jsme popisovali výše, tak grilování masa probíhá vždy na otevřeném ohni. Maso je grilováno na roštu, který je umístěn nad horkými uhlíky, je pravidelně obraceno a mazáno marinádou, aby bylo jemné, šťavnaté a plné chuti. Grilování není jen tak, je většinou výsadou muže a i způsob grilování se předává z generace na generaci. V mnoha jihoafrických rodinách se často vedou soutěže o to, kdo je nejlepším grilovačem (“braaimaster”) v rodině. Titul Braaimaster je velká čest, je spojen s vysokým respektem a uznáním ostatních, kteří u ohně většinou postávají a pozorují Braaimastera v akci, nikdy se ale nesnaží navrhovat různé způsoby, jak by braaier mohl věci dělat jinak.

Typy braai a kdy jej uspořádat?

Typy braaie se mohou lišit. Na neformální braai nebo braai typu "chop 'n dop" byste si měli přinést vlastní maso (chop) a nápoje (dop), zatímco hostitel se postará o přílohy a oheň. Pokud se jedná o "bring and braai", tedy “přines a griluj”, tak hostitel se postará pouze o oheň, takže zbytek přinesete vy. 

Většina Jihoafričanů pořádá braai o víkendu ale ani přes týden jím nepohrdnou. Obvykle se s ohněm začíná v odpoledních  hodinách, až je jihoafrické slunce v ústupu, a často grilovačka pokračuje až do časných ranních hodin. Na braai byste neměli dorazit zcela hladoví, protože pravděpodobně budete jíst až poměrně pozdě. Mnoho hostitelů vám mezitím dá k zakousnutí Biltong nebo Droëwors. Dobrý braai zkrátka vyžaduje čas a nikdy byste neměli na Braaimastera spěchat, když pracuje nebo když se zrovna hraje ragby a musí ke grilování ještě fandit Springboks! A právě toto spojení braai se sledováním ragby je velmi časté. 

Braai jako společenský a kulturní rituál

Jak už jste pochopili, braai je rituál, který spojuje lidi. Je to příležitost pro rodiny, přátele a komunity, aby se setkali, sdíleli jídlo, povídali si a připili si dobrým vínem. Krása této jihoafrické grilovačky spočívá v tom, že není specifický pro žádnou kulturní skupinu v Jihoafrické republice, překračuje tak bouřlivou minulost země a sjednocuje národ.

A jak důležitý je pro jihoafričany braai? V Jižní Africe je braai tak oblíbený, že mnozí lidé ho považují za své náboženství. "Braai Day" je dokonce národním svátkem, který se slaví 24. září, a je někdy nazýván "Heritage Day" nebo "National Braai Day".

V SAFFA MASO ctíme hodnoty a kulturu Jihoafrické republiky a proto pravidelně pořádáme nejen pro jihoafrickou komunitu v ČR braai typu “bring and braai”. Tyto jihoafrické grilovačky se těší veliké oblibě a udržujeme díky nim rozsáhlou sociální komunitu, ostatně posuďte podle fotek sami. A příště si přidejte taky!