Navštivte Saffa Maso Bistro na adrese Sokolovská 146/150a, Praha 8

Jak skladovat sušené maso?

Propadli jste sušenému masu? Nakoupili jste si zásoby a netušíte, jak je správně uskladnit? Otevřeli jste si sáček sušeného masa a nechali si v dobré víře pár kousků na příště ale příště už vás čekala místo pochoutky divná věc s rostoucí plísní? Nic netrvá věčně a to platí i o sušeném masu, které je potřeba dobře skladovat, tak abyste si jej vychutnali do maxima. 

V tomto článku vám přinášíme několik tipů a rad, jak správně skladovat sušené maso Biltong, sušené klobásky Droëwors i sušené kousky Bites.

Rozlišení zkrystalizované soli od plísně

Hned ze začátku je třeba si ozřejmit rozdíl mezi plísní a zkrystalizovanou solí. Jelikož se maso konzervuje solí, následně se suší, občas se stává, že se sůl vykrystalizuje na povrch masa a můžete pozorovat pevné bílé tečky na povrchu masa - krystalky soli. Tento jev můžete pozorovat zejména u celých kusů biltongu. Nepleťte si je však s plísní, která nebývá zpravidla po celém povrchu masa a také ji poznáte tím, že bílé plesnivé skvrny mají odlišnou strukturu, spíše jemnější a chlupatější. 

 

Jak správně skladovat biltong?

 

Rozdíl mezi jerky a biltongem jsme si popsali již v předchozím článku, takže už je jasné, že je biltong daleko šťavnatější, což s sebou přináší i určitá negativa a tím je doba trvanlivosti. Kvůli vyššímu obsahu vody vám biltong nevydrží 2 roky na poliččce, jak by to zvládly jerky. 

Při skladování je třeba dbát na několik věcí:

  • teplota - biltong by měl být skladován na chladném a suchém místě. V ideálním případě by teplota měla být mezi 5 °C až 25 °C. Nevystavujte biltong přímému slunečnímu záření nebo vysokému teplu, protože to může vést ke zkažení a ztrátě chuti.
  • vlhkost - nízká vlhkost je nezbytná, aby se zabránilo růstu plísní. Ideální relativní vlhkost kolem 50 % až 60 %.
  • přístup vzduchu - správné větrání pomáhá předcházet hromadění vlhkosti a pomáhá udržovat požadovanou strukturu biltongu. Zajistěte dobré proudění vzduchu kolem úložného prostoru biltongu.

 

Vlastní domácí vakuovačka - nejideálnější varianta

Máte rádi nákupy ve velkém? Takže 1kg balíčky masa jsou pro vás to pravé? Ale když už balík masa jednou otevřete, máte 2-3 dny na to, abyste ho snědli. To je docela dost masa za krátkou chvíli. Pokud vlastníte domácí vakuovačku, můžete si nabalit menší balíčky masa podle svých preferencí, nezapomeňte z nich plně vysát vzduch a pak je můžete uložit do špízu nebo klidně i lednice. Čas od času ale zkontrolujte, jestli jsou balíčky plně zavakuované a sáček není nějak porušený, jinak do balíčku vniká vzduch a ten v kombinaci s plastovým obalem vytvoří skvělé prostředí pro růst plísně. Pokud tedy uvidíte špatně zavakuovaný balíček, do kterého vniknul vzduch, buď ho ihned snězte nebo jej zabalte znovu. 

 

Uložení do papírového sáčku - nejtypičtější jihoafrická varianta

Víte jak se prodává biltong v JAR? Na váhu do papírového sáčku. A víte proč? Maso v papírovém sáčku totiž stále “dýchá”. Nevzniká v něm tedy takové vlhké prostředí jako např. v otevřeném plastovém sáčku. Jedna z možností, jak prodloužit životnost vašeho krájeného biltongu je tedy po otevření přesypat obsah do papírového sáčku a uložit jej do lednice.

 

Uložení do vzduchotěsné nádoby - zlatá česká střední cesta

Pokud po otevření nesníte obsah plastového sáčku do 2-3 dnů, další variantou, jak uchovat sušené maso biltong, je přesypat zbývající obsah sáčku do vzduchotěsné nádoby, může se jednat o skleněnou nádobu nebo plastovou krabičku, je však důležité ji dobře utěsnit nebo ještě lépe z ní dostat vzduch. Nádobu pak můžete uložit na tmavší, chladnější místo na polici nebo pokud takové místo nemáte, ulože nádobu s masem do lednice. Čas od času s nádobou zatřepte. 

 

Zamrazení - dlouhotrvající uchování

Dá se zamrazit téměř každá potravina, jinak tomu není i u biltongu. Mrazení však doporučujeme jen u celých kusů biltongu, ne u krájeného biltongu. Zamrazit můžete celý kus buď zavakuovaný v plastovém obalu nebo opět jihoafrickou variantou - v papírovém sáčku. Biltong se rozmrazí poměrně rychle, tj. za 30-60 minut, kdy jej stačí ponechat ideálně opět na papírovém sáčku, který absorbuje veškerou vlhkost při rozmrazování. Náš tip: rozkrájejte celý kus biltongu (cca 300g) na 3 špalíčky po 100g a zamrazte je zvlášť. Zabráníte tak možnému opětovnému rozmrazování a zamrazování stejného kusu. 

 

Jak správně skladovat droëwors (sušené klobásky) a bites (sušené tyčinky)?

Skladování sušených klobásek a tyčinek je o poznání jednodušší, jelikož jsou více vysušené a obsahují méně vody. Málokdy jsou tedy ohrožené plísní. U sušených tyčinek bites ale můžete častěji zpozorovat výše popsané krystalky soli. Stejně jako u biltongu, tak i u těchto dvou produktů platí, že pokud nespotřebujete obsah sáčku po otevření do 2-3 dnů, je potřeba myslet na správné uskladnění. Varianty skladování jsou podobné jako u biltongu, opět můžete vakuovat, zmrazit, ale u těchto produktů se nemusíte bát uložit maso do skleněných nebo plastových nádob a nechat je odpočívat na polici ve skříni. 

Doufáme, že jsme vám těmito tipy poradili a už víte, jak příště správně naložit s našimi produkty :-)