Navštivte Saffa Maso Bistro na adrese Sokolovská 146/150a, Praha 8 - více informaci v záložce BISTRO & OBCHOD

Historie vína z JAR a odrůda Pinotage

V tomto článku se podíváme na fascinující historii jihoafrického vinařství a jeho unikátní odrůdu Pinotage. Dozvíte se, jak se jihoafrické víno vyvinulo od svých počátků v 17. století až po současnost. Prozkoumáme významné vinařské oblasti a jejich vliv na kvalitu a rozmanitost vín.

Historie jihoafrického vinařství

Jihoafrické vinařství má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do 17. století. První vinnou révu přivezl do oblasti Kapského Města Jan van Riebeeck v roce 1655, a první víno bylo vyrobeno již v roce 1659. V průběhu let se vinařství v Jihoafrické republice rozvíjelo, zejména díky přílivu francouzských Hugenotů, kteří sem přinesli své znalosti a zkušenosti s pěstováním vinné révy a výrobou vína.

Odrůda Pinotage

Jednou z nejvýznamnějších a nejunikátnějších odrůd vína, která pochází z Jihoafrické republiky, je Pinotage. Tato odrůda byla vytvořena v roce 1925 profesorem Abrahamem Izakem Peroldem, který zkřížil Pinot Noir a Cinsault (známý v Jižní Africe také jako Hermitage). Výsledkem je víno s výrazným charakterem, které kombinuje ovocné tóny s jemnými taniny a bohatou strukturou.

Pinotage je známá svou schopností produkovat vína s rozmanitými profily chutí, od lehkých a ovocných po plná a kořeněná. Typické tóny zahrnují červené bobule, čokoládu, kávu a někdy i kouřové a zemité akcenty. Tato odrůda je velmi oblíbená nejen v Jižní Africe, ale získává si příznivce i po celém světě.

Vývoz jihoafrického vína

Jihoafrické víno se vyváží do celého světa, přičemž klíčovými trhy jsou: Spojené království, Německo, Nizozemsko a Spojené státy. V roce 2022 Jihoafrická republika vyvezla přibližně 319 milionů litrů vína, což představuje významný podíl na světovém trhu s vínem. Jihoafrické víno je ceněno pro svou vysokou kvalitu, rozmanitost a vynikající poměr ceny a kvality

Ocenění jihoafrických vín

Jihoafrické víno získalo mnoho mezinárodních ocenění, která potvrzují jeho kvalitu a prestiž. Pinotage a další odrůdy pravidelně získávají vysoká hodnocení na soutěžích jako Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge a další.

Vinařské oblasti Franschhoek a Wellington

Franschhoek a Wellington jsou dvě významné vinařské oblasti v Jihoafrické republice, které jsou známé svou krásnou krajinou a vynikajícími víny.

  • Franschhoek: Tato oblast, jejíž název znamená "Francouzský kout", byla založena francouzskými Hugenoty. Je známá svými elegantními víny a malebnými vinicemi. Vinařství jako Haute Cabrière zde produkují výjimečná vína, zejména z odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Haute Cabrière je známé svým šumivým vínem Pierre Jourdan a získalo řadu ocenění za svá vína.
  • Wellington: Tato oblast je známá svou bohatou půdou a ideálním klimatem pro pěstování vinné révy. Vinařství Diemersfontein je proslulé svým Pinotage Original, které často získává ocenění pro své unikátní kávové a čokoládové tóny. Diemersfontein Pinotage získal řadu ocenění na národních i mezinárodních soutěžích.

 

Význam a Prestiž Jihoafrických Vín na Světovém Trhu

Jihoafrická vína, zejména odrůda Pinotage, jsou neoddělitelnou součástí světového vinařského trhu díky své kvalitě a jedinečným chuťovým profilům. Historie vinařství v Jihoafrické republice je bohatá a plná vlivů, které formovaly dnešní produkci. Oblasti jako Franschhoek a Wellington nabízejí vína, která jsou oceňována nejen pro svůj původ, ale i pro vynikající chuť a aroma. Jihoafrické víno je vysoce ceněno na mezinárodních soutěžích, což dokládá jeho kvalitu a prestiž. Díky široké exportní síti si tato vína můžete vychutnat po celém světě.

Objednejte si jihoafrické víno z našeho e-shopu a zažijte chuť Jižní Afriky přímo u vás doma. Vaše pozitivní zpětná vazba nás motivuje k neustálému rozšiřování našeho portfolia, abychom vám mohli přinést ty nejlepší vína z této úžasné vinařské oblasti.