Navštivte Saffa Maso Bistro na adrese Sokolovská 146/150a, Praha 8 - více informaci v záložce BISTRO & OBCHOD

Chutney omáčka: Historie a kulturní význam v jihoafrické kuchyni

Náš biltong s příchutí chutney je na našem eshopu jedním z bestsellerů, je velmi oblíbený nejen pro svou lehce nasládlou chuť ale také pro to, že chutney je pro jihoafrickou kuchyni tak typické. Často se nás dotazujete, z čeho se vlastně chutney vyrábí, tak jsme se rozhodli pro vás sepsat tento článek a osvětlit vám pár základních informací o této skvělé jihoafrické omáčce, k čemu se hodí a nebo také recept, jak si ji doma vyrobit.

Historie chutney omáčky a Mrs. H.S. Ball’s chutney omáčky

Chutney, to je aromatická omáčka s bohatou chutí, má své kořeny v indické kuchyni. Termín "chutney" pochází z hindského slova "chatni," což znamená "rozdrcený" nebo "kaše". Tradičně se chutney připravovalo z čerstvých bylin, koření, ovoce a zeleniny, a sloužilo jako doplněk k různým pokrmům. V 17. století, během kolonizace Indie Brity, se chutney dostalo do západního světa. Postupně se přizpůsobovalo místním chutím a surovinám, což vedlo k různým variantám této omáčky. Ne jinak tomu bylo i v Jihoafrické republice.

Jihoafrické chutney je sladké, vyrobeno ze sušeného ovoce a zeleniny (hlavně z meruněk a broskví), vařené s cukrem, octem a kořením. Ovoce a zelenina musí být jemně nakrájeno a pomalu vařeno s ostatními přísadami, aby vytvořilo poměrně hustou a lepkavou omáčku. Příkladem koření a přísad jsou například cibule, česnek, chilli, kmín, kurkuma, koriandr, kardamom, šafrán, skořice, muškátový oříšek a zázvor. Každý výrobce chutney má tajnou přísadu nebo přísady, které jsou „obchodním tajemstvím“. 

Nejtypičtější značkou chutney omáčky v Jihoafrické republice je ta od Mrs. H.S. Ball’s.

Kolem chutney omáčky Mrs. H.S. Ball’s  je docela dost historie. Vypráví se, že jistí manželé Adkinsovi byli v 60. letech 19. století na lodi plující z Kanady do Jižní Afriky. Paní Adkinsová dostala od jednoho z lodních indických kuchařů recept na chutney. Jakmile se rodina usadila v Jižní Africe, začala paní Adkinsová vyrábět chutney a ukázalo se, že je mezi jejími přáteli a rodinou velmi oblíbené.

Když se její dcera Amelia provdala za pana Herberta Saddletona Balla, paní Adkinsová jí předala recept a Amelia začala chutney vyrábět a prodávat, aby pomohla s rodinnými financemi.   Své chutney pojmenovala Mrs. H.S.Ball’s Chutney - tedy iniciály svého manžela, jak bylo v té době zvykem. Toto chutney se ukázalo být tak populární, že se podnik rozšířil a nakonec jej vedli Améliiny synové, dokud jej nekoupil jeden z velkých výrobců potravin v Jižní Africe. 

Chutney v Jihoafrické kuchyni a kultuře

V Jihoafrické republice má chutney zvláštní místo v srdcích mnoha lidí. Díky bohaté a rozmanité kulturní historii, která zahrnuje evropské, asijské a africké vlivy, se chutney stalo populární součástí místní kuchyně. Jihoafričané si chutney oblíbili zejména díky jeho sladko-pikantní chuti, která skvěle doplňuje mnoho tradičních pokrmů.

Chutney se často podává s grilovaným masem, které je připraveno na "braai", což je oblíbený způsob přípravy jídla v JAR. Během rodinných a přátelských setkání u braai se chutney stává neodmyslitelnou součástí stolu. Jeho bohatá chuť dokáže vyniknout vedle grilovaného masa, boerewors klobás a dalších specialit.

Mrs. H.S. Balls Chutney: Perfektní doplněk k vašemu grilování

Pokud hledáte chutney, které dodá vašim pokrmům autentický jihoafrický šmrnc, doporučujeme Mr. H.S. Ball’s Chutney. Tato omáčka je vyrobena podle tradičních receptů, s pečlivě vybranými surovinami a kořením, které zaručují bohatou a vyváženou chuť. Je ideální volbou ke grilovanému masu, ať už připravujete hovězí, vepřové, kuřecí nebo jehněčí.

Vyzkoušejte tuto omáčku při svém příštím grilování a vyzkoušejte, jak skvěle doplňuje chuť masa a dodává mu jedinečný šmrnc, tato chuť vás přenese přímo do srdce Jihoafrické republiky. Pro tento zážitek můžete přijít také k nám do bistra a vyzkoušet třeba naše Africké Tacos, tedy boerewors klobásu právě v kombinaci s Mr. H.S. Ball’s Chutney.