Navštivte Saffa Maso Bistro na adrese Sokolovská 146/150a, Praha 8 - více informaci v záložce BISTRO & OBCHOD

Co je rooibos? Jihoafrický čaj s bohatou historii

 

Rooibos je tradiční jihoafrický bylinný čaj vyráběný z listů keře Aspalathus linearis, známého také jako čajovník kapský. Samotný název Rooibos v afrikánštině znamená “červený keř", Rooibos je tedy někdy nazýván jako čaj z červeného keře. Rooibos má v Jižní Africe velký kulturní význam a je důležitým exportním produktem. Jihoafričané jej tradičně pijí horký, s cukrem a mlékem nebo jako ledový čaj s přidáním ovoce a citrusů.

 

Původ a historie

Tato unikátní bylina pochází z malého regionu Cederberg v Západním Kapsku v Jihoafrické republice, což ji činí jedinečnou. Historie rooibosu je fascinující a sahá hluboko do minulosti Jihoafrické republiky, kde byl tento čajový keř po staletí využíván domorodými kmeny Khoisan pro své léčivé vlastnosti a osvěžující chuť.

První záznamy o používání rooibosu pocházejí od původních kmenů San a Khoikhoi v oblasti Cederberg v západní části Jižní Afriky. Tyto kmeny používaly listy rooibosu k přípravě nápojů a léčivých směsí. Nasbírané listy byly ručně rozmělněny a fermentovány v tradičních nádobách, čímž získávaly charakteristickou chuť a barvu.

V 18. století zaznamenal evropský botanik Carl Thunberg užívání rooibosu při svém cestování po Jižní Africe. Popsal, jak místní obyvatelé používají keř Aspalathus linearis k výrobě čaje podobného tomu čínskému.

Během 19. století začali evropští osadníci v oblasti Cederberg používat rooibos jako alternativu k čaji, jehož dovoz z Asie byl drahý a složitý.

V první polovině  20. století se rooibos začal pěstovat na komerční úrovni a stal se obchodním produktem. To zapříčinilo zlepšení kvality, lepší metody pěstování, zpracování a větší výnosnost.

Během druhé poloviny 20. století si Rooibos získával stále větší oblibu nejen v Jižní Africe, ale i v zahraničí. Získal si pověst zdravého a chutného nápoje.

Ve 21. století došlo k masivnímu nárůstu obliby rooibosu v globálním měřítku, zejména díky jeho zdravotním přínosům, které přitahovaly zájem o bylinné a alternativní léčebné prostředky. Produkce rooibosu se rozšířila na specializované farmy a čaj se stal dostupným ve specializovaných obchodech a supermarketech po celém světě.

V roce 2005 získal Rooibos chráněné označení původu (PDO) v Jihoafrické republice, což znamená, že pouze rooibos pěstovaný v určité oblasti Jižní Afriky může být označován jako „rooibos“.

V roce 2021 se stal Rooibos prvním jihoafrickým produktem, který získal chráněné označení původu od Evropské unie, což poskytuje právní ochranu názvu v zemích EU.

Dnes je rooibos uznáván pro své zdravotní benefity a je dostupný v mnoha různých variantách a směsích. Je pěstován udržitelným způsobem a stále se zvyšuje jeho popularita jako zdravá alternativa k tradičním čajům a kávám.

Druhy Rooibosu, jeho chuť, sklizeň a zpracování

Existují dva hlavní druhy rooibosu:

  • červený rooibos, který je fermentovaný a má hlubokou červenohnědou barvu a jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť s medovými tóny;
  • zelený rooibos, který neprochází fermentací, má světlejší barvu a travnatou, jemnější chuť.

 

Ať už se rozhodnete pro červený nebo zelený rooibos, vždy na vás čeká jedinečná chuťová paleta s tóny vanilky, medu, karamelu a jemným, ořechovým podtónem, díky čemuž se rooibos skvěle hodí jak k samotnému popíjení, tak jako základ pro různé čajové směsi a nápoje.

Oba druhy rooibosu jsou přirozeně bez kofeinu, což je činí ideálním pro lidi citlivé na kofein, těhotné a kojící ženy nebo lidi hledající nápoj, který lze pít po celý den i večer.

Pěstování rooibosu má relativně nízký ekologický dopad. Jeho kořeny zpevňují půdu, což pomáhá předcházet erozi v jeho přirozeném prostředí a pěstuje se bez potřeby zavlažování nebo syntetických pesticidů. Rooibos se sklízí mezi létem a podzimem (leden až březen). Mladé větvičky a listy se nasekají, fermentují (pro červený rooibos) nebo nechají přirozeně sušit (pro zelený rooibos), což ovlivňuje konečnou chuť a barvu nápoje.

Při zpracování rooibosu se využívá dvou způsobů:

  1. Fermentace - listy rooibosu se sklidí, zapaří, následně se fermentují a suší na slunci. Tím získávají svou charakteristickou červenou barvu.
  2. Sušení (bez fermenatce) - v tomto způsobu nedochází k fermentaci ale k okamžitému sušení, aby se zachovala zelená barva a jemnější chuť.

 

Základní účinky Rooibosu

Rooibos má několik velmi významných účinků na náš organismus, takže jsme se je rozhodli sepsat do samostatného článku, který můžete nalézt zde. 

Rooibos čaj je bohatý na antioxidanty, obsahuje totiž polyfenoly, jako jsou aspalathin a nothofagin, které mají silné antioxidační vlastnosti a mohou pomoci v boji proti volným radikálům a podporovat celkové zdraví. Dalšími zdravotními přínosy je zlepšení trávení, snížení alergických reakcí, zmírnění stresu a podpora zdraví srdce. 

Čaj rooibos se díky svým účinkům stále více využívá v inovativních produktech, jako jsou koktejly, kosmetika a dokonce i jako přísada do pečiva a pokrmů díky svým antioxidačním vlastnostem a jedinečné chuti.