Rozdíl mezi Biltongem a Jerky: Kompletní průvodce pro milovníky sušeného masa

Pokud jste někdy stáli před výběrem sušeného masa a nevěděli jste, zda zvolit biltong nebo jerky, nejste sami. Tyto dvě lahůdky mají své vlastní charakteristiky, chutě a způsoby přípravy. V tomto detailním průvodci se společně podíváme na rozdíly mezi biltongem a jerky a objevíme, který z nich by mohl být pro vás ten pravý. Pojďme na to!

Co má jerky a biltong společného?

Začneme tím, co mají oba dva pojmy společného. Jerky i biltong jsou druhem sušeného masa. Jsou vysokým zdrojem bílkovin. Oba dva pojmy patří do kategorie sušeného jídla, které mají v oblibě zejména sportovci a cestovatelé, kteří oceňují zejména dlouhou trvanlivost produktů. A tím výčet společných vlastností končí. Pojďme tedy dále dopodrobna prozkoumat, co jednotlivé pojmy znamenají, čím se od sebe tyto dva druhy sušeného masa liší a jak si správně vybrat svého oblíbence. 

Biltong vs. Jerky: Historie

Biltong: Tradiční jihoafrická pochoutka

Biltong pochází z Jihoafrické republiky, je to sušení masa tradičním jihoafrickým způsobem. Historie biltongu sahá až do období nizozemské kolonizace Jižní Afriky v 17. století, když holandští osadníci dorazili do této oblasti. Při svém putování po zemi potřebovali způsob, jak konzervovat maso bez chlazení. Tak vznikl biltong - tradiční způsob sušení masa, který se ukázal jako účinný způsob uchování masa bez znehodnocení. 

Jerky: Tradiční pokrm domorodých kmenů v Americe

Jerky má své historické kořeny v jiném koutě světa a to v Americe. V Americe měli již v 15. století domorodé kmeny, jako byli Apačové, Siouxové a další, své vlastní tradiční metody sušení masa, které představují předchůdce dnešního jerky. Tento sušený pokrm byl často připravován z hovězího masa a využíval se jako cestovní jídlo a zásoba potravin pro dlouhé období.

 

Biltong vs. Jerky: Výroba

Jak se vyrábí biltong?

Proces výroby biltongu začíná výběrem nejkvalitnějšího masa, obvykle hovězího, ale může být také maso z divočiny (kudu, antilopa, aj.). Maso se řeže na delší a silnější kusy, dále se na 24 hodin marinuje sve směsi koření, octu a worcesterové omáčky. Tento marinovací proces je klíčový pro vytvoření charakteristické chuti biltongu.

Po marinování se tyto celé kusy masa zavěsí na háčky a suší se pomalu na teplém vzduchu o teplotě 30-40 stupňů Celsia. Během tohoto procesu, který trvá 5-7 dnů, maso postupně ztrácí na vlhkosti, což zajišťuje dlouhou trvanlivost a konzervuje chuť a texturu masa. Teprve po usušení se tyto celé kusy masa krájí pomocí speciální řezačky na tenké jemné plátky.

Jak se vyrábí jerky?

Na výrobu jerky se dá použít jak maso hovězí, tak vepřové, drůbeží ale i divočina. Maso se v syrovém stavu nakrájí na tenké, malé plátky, které se nechávají dle konkrétního receptu několik hodin marinovat. Po marinování se plátky masa rozloží na sušící rošty a při vysoké teplotě až 70 stupňů Celsia se suší několik hodin (4-8 hodin dle velikostí plátků). Maso se po usušení již nijak dál nekrájí. 

Nejdůležitější rozdíly při výrobě Biltong vs. Jerky:

BILTONG

JERKY

TEPLOTA SUŠENÍ

30-40 stupňů Celsia

50-70 stupňů Celsia

DOBA SUŠENÍ

5-7 dnů

4-8 hodin

TYP SUŠENÍ

ve visu na háčcích

položené na roštu

VELIKOST MASA

dlouhé kusy masa

malé tenké plátky masa

 

Biltong vs. Jerky: Chuť a textura

Biltong: masitá chuť v jemných, šťavnatých plátcích

Jak už sám proces výroby napovídá, biltong je šťavnatější varianta sušeného masa, jelikož se na jednotlivé plátky krájí až po usušení. Tím, že se kusy masa vysušují pomalu a postupně, tak biltong neztrácí svou přírodní masitou chuť. Rádi tak plátky biltongu svou texturou připodobňujeme ke carpacciu. Plátky masa jsou jemné, tenké, šťavnaté a lze je kousat. Oblíbenou variantou jihoafričanů je biltong s tukem, jelikož je jeho struktura ještě jemnější a tuk jako významný nositel chuti povzbuzuje již tak výraznou masitou chuť.

Jerky: výraznější chuťové profily v křupavých, žvýkavých kouscích

Díky sušení při vysoké teplotě je jerky křupavější varianta sušeného masa. Maso je zcela vysušeno, nelze jej tedy kousat, ale spíše žvýkat. Maso se vysušuje rychle, nemá tedy tak výraznou masitou chuť ale přejímá spíše chutě z marinády. Jerky bývá většinou intenzivně kořeněné a vychutnáváte tak různé příchutě od pálivých až po ty nasládlé.

Biltong vs. Jerky: Koření

Biltong: koncert koriandru, octu a worcesterové omáčky

Základním kořením pro marinování biltongu je sůl, pepř, koriandr, worcestrová omáčka, pro konzervování masa se používá ocet.  

Jerky: základem sójová omáčka

Jerky se marinuje zejména v sójové omáčce, další koření se již přidává dle konkrétního receptu. Používá se koření od základní dvojice sůl-pepř, přes BBQ koření až po pálivé chilli

Biltong vs. Jerky: Nutriční hodnoty 

Oba druhy sušeného masa jsou nízkokalorické, obsahují hodně bílkovin a železa.

Zde je přehledná tabulka průměrných nutričních hodnot sušeného masa Biltong vs. Jerky. Hodnoty jsou uvedené na 100g výrobku.

BILTONG (hovězí)

JERKY (hovězí)

ENERGIE

200 kcal

240 kcal

BÍLKOVINY

35-40 g

45-50 g

SACHARIDY

0-5 g

0-5 g

TUKY

5-8 g

0-5 g

SŮL

3-5 g

5 g

 

SAFFA MASO a výroba sušeného masa Biltong a Jerky

Jedním z předních výrobců biltongu v České republice je naše společnost SAFFA MASO, která se specializuje na autentické jihoafrické receptury. Pro výrobu svého biltongu používáme pouze ty nejkvalitnější suroviny a důkladně dbáme na tradice. Kromě toho využíváme unikátní směs koření, která dodává našemu biltongu nezaměnitelnou chuť a aroma. Výrobě amerického jerky se naše společnost nevěnuje, vyrábíme však jejich jihoafrickou obdobu, více vysušenou verzi hovězího masa - hovězí tyčinky Bites

Doufáme, že tento průvodce vám pomohl lépe porozumět rozdílům mezi biltongem a jerky. Tak co vy na to? Který tým jste? Tým jerky nebo tým biltong? Ať už jste fanouškem jednoho nebo druhého, vždy si můžete být jisti, že obě tyto lahodné pochoutky vám poskytnou nezapomenutelný chuťový zážitek. Pokud jste ještě nevyzkoušeli naše sušené masové produkty, nechte se inspirovat a objevte svět sušeného masa s námi. Těšíme se na vaši návštěvu v našem eshopu a přejeme vám lahodné objevování!