Historie biltongu v Jižní Africe

Biltong není jen maso, je to historie, tradice a kus kulturního dědictví Jižní Afriky. Od prvních lovů a sběrů až po moderní dobu, biltong ilustruje schopnost lidstva přežít v těch nejtvrdších podmínkách. Prozkoumejte jeho původ, vliv na kulturu a světovou popularitu a nasajte nezaměnitelnou chuť Jižní Afriky.

Původ slova "biltong"

Biltong, oblíbené sušené maso pocházející z Jižní Afriky, má bohatou historii, která sahá až do 17. století. Toto tradiční jihoafrické jídlo je nejen chutné, ale také nesmírně důležité pro kulturní dědictví země. Pojďme si první vysvětlit, odkud se slovo biltong vůbec vzalo. Slovo biltong je odvozeno z holandských slov bil (=maso, kýta) a tong (=pruh). V překladu tedy pruh masa, což popisuje formu, v jaké se maso suší, ale to už jsme vám vysvětlovali v procesu výroby našeho biltongu.

Tradiční Výrobní Proces Biltongu

Biltong je však mnohem víc než jen proužek masa. Jeho příběh je vetkán do historie lidstva a ilustruje naši vrozenou schopnost přežít v těch nejtěžších podmínkách.

Pojďme první do té nejvzdálenější minulosti, kdy byli první Jihoafričané lovci a sběrači. Existovalo několik různých skupin domorodých obyvatel, kteří konzervovali své maso tak, že ho nakrájeli na proužky a pověsili, aby uschlo. Vyprahlé africké vedro k tomu bylo ideální a sušené maso bylo dokonalou potravou při jejich kočovných cestách, sledování stád zvěře a hledání vodních zdrojů. Obyvatelé Jižní Afriky si tuto dovednost předávali z generace na generaci a vzduchem sušené maso zůstalo od té doby základní potravinou na kontinentu.

Během 15. století byl jižní mys Afriky objeven Evropany, kteří tuto oblast prozkoumali. Osadníci, kteří se sem postupně během 17. století přestěhovali byli hlavně Holanďané, Němci a Francouzi – všichni hledali půdu pro farmaření a domy, které by si mohli postavit. Naučili se dovednostem domorodých obyvatel, mimo jiné i to, jak si uchovat vlastní zásoby masa v horkém a suchém podnebí, když ještě nebyly k dispozici moderní metody chlazení nebo konzervace. Navíc měli noví osadníci sůl (ledek), která pomáhala s konzervací. Přidali také své vlastní přísady: ocet, pepř a koriandr. Toto koření se stalo tradičními přísadami do biltongu osadníků, neboli Voortrekkerů - povozníků - kteří přecházeli kontinent. Tohoto koření bylo v tehdejší Kapské kolonii dostatek, protože francouzští Hugenoti vyráběli víno a ocet ze své úrody vinné révy a dále proto, že kolonie byla zastávkou na půli cesty pro mořeplavce, kteří se plavili po stezkách koření na východě a koření se do Jižní Afriky vždy dostalo. Byly tak vytvořeny různé recepty na marinády, které se dále předávaly z generace na generaci.

Zdrojů čerstvého masa bylo také dostatek, antilopy, kudu, pakoně, pštrosi a zebry poskytovaly různé varianty pro výrobu biltongu. Jakmile se však osadníci usídlili na farmách a rozšířili svá stáda dobytka, hovězí maso se stalo hlavním zdrojem masa pro biltong a zůstalo jím i dodnes.

Moderní Trendy a Popularita Biltongu

Tradiční výroba biltongu zahrnuje několik kroků. Nejprve je maso nakrájeno na delší pruhy, následně se přidá směs koření a maso se nechá marinovat. Poté je maso sušeno na teplém vzduchu několik dnů podle velikosti kusů masa.

V minulosti věšeli búrové (tedy původní osadníci Jižní Afriky) maso na své dřevěné vozy a maso se pomalu sušilo teplým okolním vzduchem. Jihoafrický folklór dokonce říká, že migrující obyvatelé Jižní Afriky dávali proužky masa zvěřiny pod sedla svých koní, protože odíráním pod sedlem maso změklo a pot zvířat ho okořenil. Nebojte, takto už výroba biltongu neprobíhá :-) Moderní výrobní proces biltongu probíhá ve speciálních sušičkách, které jsou tomu určeny a zajišťují konstantní teplotu s přívodem vzduchu.

S vynálezem chlazení se uchování potravin stalo mnohem jednodušším. Recepty na biltong a metody sušení na vzduchu se však dědily z generace na generaci a biltong si v Jihoafrické republice vyrábí téměř každá rodina sama až do současné doby.

Biltong je v Jihoafrické republice stále velmi oblíbený a získává si rostoucí popularitu po celém světě, a to jak díky cestovatelům, kteří zemi navštěvují a objevují chutné občerstvení, tak díky emigraci Jihoafričanů do jiných zemí. Na dobrý biltong se používají jen ty nejlepší kusy masa z dobře chovaných zvířat krmených trávou. To v kombinaci se skutečností, že maso je sušené na vzduchu, nikoli vařené či pečené, z něj dělá zdravou alternativu k jiným masovým pochutinám, jako je jerky.

Biltong: Symbol Jihoafrické Kultury

Biltong je nejen chutné sušené maso, ale také důležitá součást jihoafrické kultury a historie. Biltong sehrál a stále sehrává velkou roli v lidském příběhu a to jak od svých kořenů jako životně důležitého zdroje potravy v těch nejdrsnějších podmínkách až po svou moderní roli dokonalé svačiny na ragbyovém zápase nebo na horské túře.

Jeho jedinečná chuť, textura a historie činí biltong jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších jihoafrických jídel po celém světě.